Oldal kiválasztása

Korai petefészek kimerülés

Szerző: | jún 28, 2019 | 0 hozzászólás

A korai petefészek kimerülés minden ezredik nőt érinti a 25 és 40 közötti korosztályban. Sokan úgy vélik, hogy ez egy korai menopauzát jelent, azonban a menopauza egy természetes folyamat, amin minden nő átmegy az életkorának előrehaladtával.A menopauza alatt egy nő teste fokozatosan éveken keresztül hagyja abba az érett tüszők termelését az ovulációhoz, ezáltal csökken az ösztrogén és a progeszteronszintje, ami a menstruációs ciklus gyakoriságának csökkenéséhez vezet, míg végül teljesen elmarad a menstruáció. Ez 45 és 55 éves kor között szokott bekövetkezni. Ha ennél hamarabb, akkor az nem menopauza, hanem korai petefészek kimerülés.

Ez, ellentétben a menopauzával nem egy természetes folyamat. A korai petefészek kimerülésnek több oka is lehet.

Ezt két csoportba soroljuk:

 1. tüsző működési zavara
 2. petefészek kimerülés

Egy nő petefészkében több ezer follikulus található, ezek petesejteket tartalmaznak. A menstruációs ciklus elején az agyalapi mirigy elkezdi felszabadítani az FSH hormont, ez jelzi, hogy a petefészek néhány tüszője éretté vált. Ahogy a tüszők elkezdenek érni, idővel ösztrogént szabadítanak fel, ez az emelkedő ösztrogénszint jelzi az agyalapi mirigynek, hogy fékezze az FSH termelést. Ha nem érik a tüsző és ezáltal nem termel elegendő ösztrogént, az alacsony ösztrogén jelzi, hogy több FSH-t termeljen az agyalapi mirigy. Ilyenkor az FSH érték magas marad. Ezért van, hogy akinek korai petefészek kimerülése van, magas az FSH értéke. Ezzel a horomvizsgálattal tudják ellenőrizni, hogy a petefészek megfelelően működik-e.

Egy normális ciklusban az ösztrogén szint emelkedik és jelzi az agyalapi mirigynek, hogy lutenizáló hormont (LH) szabadítson fel, ez a hormon felelős a tüsző megrepedéséért, amiből ezáltal az érett petesejt ki tud szabadulni, hogy megtörténhessen a megtermékenyülés. A megrepedt tüsző- vagy sárgatest- termeli a sárgatest hormont, azaz a progeszteront. Ez felelős az ovuláció után a méhnyálkahártya vastagodásért, hogy a megtermékenyített petesejt szépen be tudjon ágyazódni.

Amikor az agyalapi mirigy és a petefészkek közti kommunikáció nem működik megfelelően, elmarad a peteérés.

Nézzük meg a különböző okokat, ami korai petefészek kimerülést okozhat: 

1, tüsző működési zavara:

Ez akkor forul elő, ha a tüszők nem reagálnak megfelelően.

Íme néhány lehetséges ok erre:

Autoimmun betegségek: az autoimmun betegségek bizonyos esetekben károsíthatják a tüszőket. Ebben az orvostudománynak sincs biztos tudása, de feltételezik, hogy vírus okozza. Amikor egy tüsző megsérül, az nem képes ösztrogént előállítani, pedig ez a legfontosabb hormon, ami az agyalapi miriggyel kommunikál.

A szisztámás enzimterápia hatékony lehet autoimmun betegek kezelésében.

2, follikulus csökkenés- alacsony vagy kevés tüsző válaszol a felszabaduló FSH jelére. Ezek a tüszők jelen vannak a testben, csak nem kommunikálnak. Idővel csökkennek majd elpusztulnak.

A reproduktív rendszer kommunikációja és megfelelő működése törékeny és az összes alkotórésznek pontosan kell működnie. Ha a tüsző nem érik, az ovuláció megáll, ezáltal a menstruációs ciklus szabálytalan lesz vagy teljesen megszűnik, hiszen nincs elegendő ösztrogén és progeszteron, így nincs mi felépítse a méhnyálkahártyát, aminek a leválása a menstruáció.

Ennek az oka lehet:

 • környezeti toxinok- vagyi anyagok, cigaretta, növényvédő szerek, gyomirtó szerek
 • vírusok
 • kromoszóma hibák
 • genetikai hajlam- ez csupán a 10%-ot teszi ki az érintetteknek
 • kemoterápia, sugárkezelés

Ezek közül bizonyos tételeket nem tudunk kivédeni, elkerülni, mint pl a genetikai hajlamot, de a toxinok elkerülése érdekében tudunk tenni.

 1. vásárolj ökológiai gazdaságokból. A nem ökológiai élelmiszerek gyakran tartalmaznak vegyi anyagokat, hormonokat, antibiotikumokat
 2. kerüld a növényvédő- és gyomirtó szerek használatát a kertben is
 3. kerüld a vegyi anyagokkal terhelt kozmetikumokat, tisztítószereket.
 4. Igyál szűrt vizet, csapvíz helyett

Mik a korai petefészek kimerülés tünetei? 

 • szabálytalan ciklus
 • éjszakai izzadás
 • koncentrációs problémák
 • ingerlékenység
 • hüvelyszárazság
 • alacsony libidó
 • megmagyarázhatatlan meddőség

Ha ezekből a tünetekből többet is észlelsz vagy esetleg több, mint 3 hónap kimaradás van a menstruációdban és elmúltál 35 éves, érdemes elmenni vizsgálatra.

Hogyan történik a vizsgálat? 

A korai petefészek kimerülést hormonvizsgálattal diagnosztizálják. Az alacsony ösztradiol és a magas FSH érték arra utal, hogy a petefészkek és az agyalapimirigy kommunikációja nem megfelelő.

Az AMH értéket is érdemes megnézni, ezt közvetlen a tüszők termelik. Ez az érték arra utal, hogy hány tüsző van még a petefészkekben. Ha alacsony az érték, az kevés tüszőt jelent.

Érdemes ultranang vizsgálatra is elmenni, ez megmutatja, hogy a petefészkek megfelelő méretűek és formájúak-e. Ultrahangvizsgálattal a tüszők érése is szépen látszik.

Mi van, ha valüban korai petefészek kimerülésem van? 

Ez a diagnózis általában azt jelenti, hogy a teherbeesés nehéz lesz. De nem azt jelenti, hogy lehetetlen. Ilyen esetben érdemes megfontolni a mesterséges megtermékenyítést, de természetes úton is sok nő esik teherbe ilyen diagnózissal.

Mivel tudod támogatni a petefészkeid működését természetesen? 

Természetes étrend, termékenységi diéta

A táplálkozásnak nagy szerepe van a reprodukciós szervek megfelelő működésében. A hormonok építőkövei megtalálhatóak az elfogyasztott táplálékunkban. Az antioxidánsok segítik a petesejtek védelmét, egészségét. Amit elfogyasztunk, az egészségünk alapja és nagy hatással van a termékenységünkre. A megfelelő étrend kiaalkítása az első lépés, amit a termékenységünk érdekében tehetünk.

MACA-

Ez egy tápláló étel az egész hormonális rendszer számára. Segíti az agyalapi mirigy, a mellékvesék és a pajzsmirigy működését is. Megvédi a testet a stressz káros hatásaitól, támogatja a petesejtek egészségét és bizonyítottan növeli a libidót is.

Shatavari-

 

 

 

About kkatus

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük